Az autószűrők olyan alkatrészek, amelyek megkönnyítik az autó zavartalan és problémamentes működését. Különböző típusú szűrők állnak rendelkezésre a különböző autó rendszerek szennyeződésének megakadályozása érdekében.

autószűrők

Melyek a szűrők fő típusai?

Légszűrők. Ezek olyan részek, amelyek porózus vagy szálas anyagokból készülnek. Eltávolítják a különféle szennyeződéseket és szennyeződéseket, például a port, a penészt, a baktériumokat és a pollent. Szívó levegő (motor) szűrők és utastér szűrők is megtalálhatóak a gépjárműben. A levegőszűrők felelősek a motor által beszívott levegő tisztításáért. Viszont a kabinszűrők tiszta levegőt juttatnak az utastérbe, megszűrve nemcsak a szilárd részecskéket, hanem a kellemetlen szagokat is. A légszűrők általában papírból készülnek.

Olajszűrők. Az olajszűrők a legkülönbözőbb autórendszerekben találhatók: kiszűrik az olajat a motorban, a hidraulikus rendszerben, a sebességváltóban, a kenőrendszerben és más típusú olajokban. Ezek a szűrők rendkívül fontosak, mert biztosítják az autó alkatrészeinek problémamentes működését.

Üzemanyagszűrők. Ezek a szűrők tiszta üzemanyagot biztosítanak a motor számáraA benzines autók általában két üzemanyagszűrővel rendelkeznek a durvább és finomabb szűréshez. A dízelüzemű autókban ezeket az alkatrészeket használják fel, hogy az üzemanyagból vízet megszűrjék. Általában csésze alakúak, és az alján víz gyűlik össze, mert nehezebb, mint az üzemanyag.

Részecskeszűrők. Az ilyen típusú szűrők csak a dízelmotorokban találhatók meg. Ezek az alkatrészek segítenek csökkenteni a káros kipufogógázok légkörbe jutását.

Vannak más típusú szűrők is, amelyek a modelltől, a gyártási évtől és a konfigurációtól függően megtalálhatók az autókban: például egy pneumothorax szűrő (PCV) vagy egy kipufogógáz-visszavezető szűrő.

Mindazonáltal mindig emlékezzünk arra, hogy a szűrők fogyóeszközök és előre meghatározott csereintervallumokkal rendelkeznek.

Mikor van ideje a szűrőket cserélni?

A szűrő cseréje a típusától és a vezetési körülményektől függően változik. Ezeket az információkat az autó kézikönyve tartalmazza. A szűrőcsere időtartama átlagosan a következő:

• Levegő (motor) szűrők - minden 25 000 km futás után;
• Utastéri légszűrők - 15 000-25 000 km megtétele után, és rendkívül poros területeken - 6000-7000 km megtétele után;
• Olajszűrők - 12 hónapos használat után vagy 10 000 - 15 000 km-enként. Az olajcsere során ki kell cserélni az olajszűrőket.
• Üzemanyagszűrők - cseréljük ki őket 45 000-55 000 km után.

A szűrők választéka az autóiparban óriási. Ezeket az alkatrészeket olyan vállalatok gyártják, mint a Bosch, a K&N, a Mann Filter, a FRAM, a Purolator és még sok más.

Forrás: ketmolnarauto.hu, 2020-11-14 15:03